SPRUTTER


Sprutter

De Sprutter is een pale ale die is opgedragen aan alle veenarbeiders die lange dagen maakten in het veen in Oostindie en de andere veengebieden in de omgeving van Leek.

In de achttiende en negentiende eeuw werd veen gewonnen in de omgeving van Leek. Eén van de gebieden waar dat gebeurde werd Oostindie genoemd. De veenarbeiders werkten onder slechte omstandigheden en waren sterk afhankelijk van de veenbazen waar ze voor werkten. Die veenbazen hadden vaak ook de enige winkel in handen. De arbeiders moesten hun eten en drinken kopen bij de veenbaas. De kosten werden verrekend met het loon dat de arbeiders tegoed hadden.

Om hun lange werkdagen wat draaglijker te maken dronken de veenarbeiders bier. Dat bier moest natuurlijk niet te zwaar zijn (de mannen moesten wel blijven werken), maar wel houdbaar.  Tijdens hun werk moeten ze ook de grote wolken spreeuwen (sprutters in het Gronings) boven het veen hebben gezien. Die sprutters zie je ook nu nog boven de nieuwe woonwijk Oostindie die inmiddels vlakbij het oude Oostindie is gebouwd.


Sprutter bevat 5% alcohol.
Share by: